Slipp annonser i Facebook Messenger

Sammanfattning: Byt ut Facebook Messenger till Messenger Lite. Då slipper du annonserna och får en bättre app. Enda nedsidan: Du kan inte använda Lite som app för din SMS.

Facebook. Jag är inget stort fan. Varför? Deras aptit på min personliga data. Tveksamma riktlinjer för publiceringar. Den plottriga, krångliga och faktiskt fula webbplatsen. Och detsamma kan sägas om Messenger-appen. Jag var länge en motsträvig användare eftersom så många andra använder tjänsten. Så länge den var reklamfri kunde jag acceptera dess övervikt, både vad gäller MB i slukat minne på telefonen, och i funktioner som drog ned upplevelsen och försökte få mig att göra allt annat än att skapa kontakt med andra människor. När reklamen började smyga sig in fick det vara nog. Det var det dags att leta efter alternativ.

Fördelarna med Messenger Lite

Under några veckors tid har jag istället testat den nedbantade versionen: Messenger Lite. Lite skapades i första skedet för marknader i tredje världen där genomsnittsanvändaren har tillgång till mycket mindre bandbredd än vi är vana vid i till exempel Sverige. Lösningen vara att kapa bort en massa funktioner fokusera på det viktigaste och resultatet är riktigt bra. Förutom att spara plats på telefonen*, är appen både renare, snyggare och skönare att använda. Och, den kanske största uppsida: Lite visar ingen reklam.

Vad finns då kvar? Röstsamtal, emojis, spela in och skicka röstmeddelanden, se vem som är aktiv (men det går att dölja), grupphantering, kvitto på levererat och läst. Och det går att söka på personer, men man slipper andra konstiga sökresultat. Det var egentligen bara en sak som jag saknade när jag bytte, att kunna använda samma app för SMS och för Facebookmeddelanden. Men i längden är det inget som känns viktigt och lösningen i standard-Messenger för detta var inte heller helt bra.

Nackdelen med Messenger Lite

Den enda nackdelen är att Messenger Lite kan vara att det inte går att använda för SMS. Totalt sett var att kunna skicka både SMS och Facebook-meddelande något jag uppskattade med Messenger, även om det ibland inte heller funkade helt optimalt.

Slutsats: Slipp annonserna i Facebook Messenger genom att byta till Lite, utöva lite tacksamhet, och njut så länge den här fina appen får finnas kvar och  vara såhär bra.

 

*för närvarande tar Lite upp 22 MB på min Android, jämfört med de 250 MB som krävs för att installera Messenger.