Enkla strategier för stil – del 1

Det finns dom som älskar att shoppa kläder, och som ser mode som ett intressant ämne att följa och fördjupa sig i. Är du en av dem är den här artikelserien antagligen inte för dig. Själv vill jag oftast lägga minimalt med tid på hur jag hanterar och köper kläder – men ändå att det ser bra ut när jag klätt på mig på morgonen. Det här är strategierna jag har hittat.

Del 1: Allra enklaste stilstrategin: Bär samma outfit varje dag.

En av de allra effektivaste strategierna för stil bör vara denna: Välj en (1) outfit – köp så många uppsättningar som behövs mellan tvätt-tillfällena – och håll dig sedan till den outfiten. Efter det valet behövs i princip noll tankearbete för att välja kläder på morgonen eller för att fundera på vilka kläder som ska köpas in. Att packa en resväska? Superenkelt. Sortera tvätt? Glöm det. Om det låter för konstigt med att ha bara en uppsättning eller uniform– välj två. Kanske behöver du en till jobbet och en till fritiden.

Den här strategin är radikal och kan verka tråkig – det blir ju inte mycket variation. Men tänk då på att den har praktiserats av Steve Jobs, Mark Zuckerberg och Barack Obama. Och fiktiva figurer som till exempel Hank Moody i Californication. Inte direkt jättetrista personligheter. Kanske är det här med variation ändå ganska överskattat?

steve jobs kläderI Steve Jobs fall handlade det säkert om att bygga sitt personliga varumärke. Starka varumärken är ofta väldigt tydliga på så vis att de kommunicerar enhetligt över lång tid. Och eftersom normen är variation, även om variation oftast är ganska liten, så blir det ett statement att alltid bära samma. Men de här personerna vet antagligen också att de som beslutsfattare behöver hushålla med sin mentala energi – de har helt enkelt inte råd att slösa bort lite av den varje dag på att välja kläder.

Chansen är också att man lägger mindre pengar på kläder. När bombardemanget av reklam sätter igång så blir det mesta irrelevant – man har ju redan bestämt sig för vad som ska ingå och framförallt då INTE ingå in sin garderob.

En annan fördel är att det går att lägga bevakningar på de plagg som ingår i uniformen och på så vis alltid köpa påfyllning när det är rea. Eller så helautomatiserar man processen med en tjänst som till exempel Outfittery och har en personlig stylist som ringer två gånger per år och frågar vad som behöver fyllas på.

Skulle du kunna ha samma uppsättning kläder varje dag?