Billigaste mobilabonnemanget – tricket som sänker månadskostnaden

Sammanfattning: Teckna ett Vimla Stor-abonnemang. Efter fyra månader byter du till ett Vimla Liten. Använd en inbjudan (t.ex. denna) för att ytterligare sänka din månadskostnad. Kostnaden: 100 kr per månad.

Det finns två nycklar till att sänka sina mobilkostnader:

  1. Håll liv i mobilen så länge som möjligt och byt så sällan det går.
  2. Ha koll på sin egen dataförbrukning och hur många samtal och sms som går åt varje månad. (T.ex. Genom att kolla sina gamla fakturor, de finns ofta digitalt om du loggar in, eller i leverantörens app)

Den som inte behöver en ny mobil kan gå till någon av de stora operatörernas lågprisalternativ som marknadsförs mot ungdomar. Eftersom de ligger så lågt i pris kan det löna sig även om man då får betala mobilen direkt. Det finns några alternativ att välja bland, t.ex. Hallon (Tres nät), Halebop (Telias nät) Comviq (Tele2s nät) och Vimla som ägs av Telenor. De ligger ganska lika i pris just nu och generellt gäller att det går säga upp och byta abonnemang inom operatörens utbud utan uppsägningstid – vilket är en stor fördel jämfört med att binda upp sig på långa dyra kontrakt med avbetalning på en ny mobil.

Fördelen med Vimla är att den surf och de samtal och sms som inte används sparas så länge abonnemanget är aktivt. Det innebär i praktiken att det går att få en deal där man i praktiken bara betalar för det man gör av med. I dagsläget är ju de enda abonnemang som tar betalt efter faktiskt förbrukning är kontantkorten – och de blir snabbt dyra för den som använder mobilen mer än minimum.

Hur går det till? Jo kombinationen av att kunna spara outnyttjad surf, samtal och sms i kombination med möjligheten att byta abonnemang öppnar för ett litet trick. Och det är det tricket som gör att det här abonnemanget blir billigast på sikt. Du betalar till exempel endast 100 kr per månad för en förbrukning som ser ut såhär: snittförbrukning surf: 4,2 GB, samtal: 60 per månad, SMS/MMS: 600 per månad.

Genom att utnyttja Vimlas välkomsterbjudande med 100 kr / mån i 4 månader för deras stora abonnemang på 22 GB per månad PLUS 20 GB går det att bygga upp en pott på 108 GB. Efter fyra månader växlar man över på deras minsta abonnemang som ger 2GB surf per månad och utnyttjar potten för resterande behov. På så vis kan inte surfen heller ta slut någon enstaka månader med högre förbrukning. Nedanstående tabell visar abonnemangets månadskostnad i genomsnitt för typanvändare och hur länge abonnemanget håller

Genomsnittlig förbrukning/månad
(GB)
Surfpot/månad
(GB)
Totalkostnad med 60 samtal, 600 SMS/MMS per månad
(SEK)
Totalkostnad med obegränsade samtal & SMS/MMS
(SEK)
Antal månader som surfpotten plus abonnemanget räcker till
4.2 GB 2 GB 100 145 45
6 GB 2 GB 100 142 25
9 GB 2 GB 100 135 14
9 GB 4 GB 139 178 18
9 GB 7 GB 190 235 40
Tabell visar abonnemangets månadskostnad i genomsnitt för typanvändare och hur länge abonnemanget håller vid olika snittförbrukningar av surf.

I mitt fall (4,2 GB surf/månad, obegränsade samtal och SMS) får jag alltså en månadskostnad på 145 kr och surfpotten varar 45 månader, dvs mer än 3,5 år. Den som klarar sig med mindre än 60 samtal och 600 SMS/MMS kommer undan med 100 kr/månad. Under en period på 3,5 år kommer priserna antagligen sjunka ännu mer – vilket inte är ett problem eftersom det går att byta abonnemang närsomhelst. En person som snittar 6 GB /månad får ungefär samma snittkostnad men setupen räcker bara hälften så länge – 25 månader.

Genom att bli inbjuden går det att spara ytterligare 10 kr / månad – men bara så länge som personen bakom inbjudan fortsätter vara kund hos Vimla. Du blir inbjuden genom att klicka på en inbjudningslänk, till exempel den här från mig. Det går också att hitta random inbjudningslänkar med en enkel Google-sökning. När du väl är medlem så får du 10 SEK / månad i rabatt för varje person du värvar – t.ex. familjemedlemmar.

Det kan också gå att hitta erbjudanden om cashback på nätet, vilket innebär du får en summa pengar när du tecknat abonnemanget – men då kan du inte samtidigt använda en inbjudan. Den högsta summan jag hittat är 150 sek vilket känns för lite för att trixa med och jag räknar med att spara minst lika mycket på en inbjudningslänk

Hur mycket kan du spara med Vimla-tricket? Har du hittat några andra smarta lösningar för att få ner din mobilkostnad?

 

Disclaimer: Jag får ingen provision på förmedlade abonnemang hos Vimla.