Bästa bolåneräntan till minimal ansträngning

Om du älskar att förhandla och kan sälja sand i Sahara så har du säkert en bra bolåneränta redan. Här några smarta sätt för oss andra.

  • Jämför direkt med SBAB och Skandiabanken som visar ”färdigförhandlade” räntor direkt
  • Anlita MittBolån för att sköta jämförelsen åt dig (gratis)

Anledningen till att jag fortfarande minns mötet med bankmannen är för att det var så konstigt. Han var ung och måste varit nyutexaminerad, fingrade nervöst på sina papper, hummade och tittade ner på en uträkning han gjort med en blyertspenna. Vi hade träffats för att diskutera min boränta – en så kallad förhandling. Men egentligen var det ju en slags försäljning; ju fler av bankens produkter i form av kreditkort med förmåner som reseförsäkringar och gratis inträden till flygplatslounger som jag köpte, desto lägre ränta skulle jag få. Bankmannen följde sitt manus och för varje produkt som jag inte ville ha blev han mer och mer irriterad. Jag förklarade att jag nog inte vill ha någonting utom en bra ränta. Förutom att det är helt absurt att försöka sälja flygplatslounger via en bolåneränta var situationen naturligtvis riggad till min nackdel. För att kunna värdera erbjudandena måste jag i sittande möte kunna bedöma det sammanlagda värdet de olika erbjudandena och sedan jämföra det med vad räntesänkningen motsvarade i pengar. Omöjligt. Dessutom satt han med ett informationsövertag – i papperna hade han naturligtvis sina egna marginaler angivna ned på kronan. Jag fick till slut en boränta som han sade baserades på min inkomst, övriga lån och mina ”engagemang” i banken. En sammanvägd bedömning – som jag dock inte fick se beståndsdelarna i. Jag ryser nästan när jag tänker tillbaka på det mötet. Vi var båda så obekväma i situationen när han ville sälja och jag var helt ointresserad.

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i att förhandla. Vare sig det rör sig om att pruta, förhandla lön eller för den delen bolån. Samtidigt finns det en del pengar att spara på att få en bra ränta. Ett tag efter upplevelsen med bankmannen bestämde jag mig för att kolla vad andra banker ville ge mig för ränta. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. De flesta bankerna ville helt enkelt inte berätta vilken ränta jag skulle kunna få utan att jag kom på ett personligt möte med dem. Jobbigt och tidskrävande och något jag hade fått nog av. Som tur är finns det numer några smarta sätt att hitta en bra ränta – utan vare sig förhandling, personliga möten eller tidskrävande jämförelser.

1) Jämför med Skandiabanken och SBAB. Båda dessa banker är helt transparenta med hur de räknar ut din ränta. Inga dolda tabeller, ingen införsäljning – ingen förhandling Om du har någon av de andra bankerna idag kan på några minuter kolla om du kan få bättre ränta här. Sedan kan du kolla med nuvarande bank om de kan matcha räntan. Annars: byt. Din nuvarande bank kommer då antagligen säga att det inte bara är räntan som räknas utan vad du betalar för övriga tjänster som värdepappersdepåer, lönekonton, sparkonton, kanske försäkringar osv. Det här är ett sätt för banken att få dig att inte ta ett beslut om att flytta – att börja räkna på totalen är ju jobbigt. Om banken påstår att de kan sänka dina kostnader om du samlar dina produkter hos dem så bör de också kunna bevisa det. Berätta för dem var du har dina pengar och be dem sammanställa avgifter osv och visa hur de blir billigare hos dem.

Tänk också på att om du tar ditt bolån hos SBAB så kräver de inga övriga engagemang för att få rabatt på räntan. Då står det dig fritt att välja nischbanker som Avanza och Nordnet för ditt aktiesparande och du kan välja andra billiga alternativ för ditt lönekonto och dina försäkringar t.ex.

2) Anlita MittBolån. MittBolån.se är en tjänst som jämför och förhandlar bankernas boränta åt dig. Sedan kontaktar din personliga kontakt dig och presenterar vilka erbjudanden du som kund kan få. Tjänsten är gratis för dig som kund och MittBolån får provision av banken som du eventuellt byter till. Det finns som jag ser det ingen riktig nedsida med den här tjänsten, man förbinder sig inte till något, riskerar inga pengar och det som kan hända är att man får ett bättre erbjudande än man har idag. Lite bök är det alltid att sedan byta bank men det hjälper MittBolån till med. Jag har själv sänkt mina bolånekostnader med över tusen kronor per år med MittBolån och du kan läsa mer om det testet här.

Att tänka på när du byter bank för bolån:
Bostadsrättsföreningar kan ta ut en avgift i samband med bytet. Kolla upp om och hur mycket avgiften ligger på innan du byter så att du är säker på att du inte förlorar totalt på att byta. I de flesta fall bör ett byte till en lägre ränta tjäna in sig på sikt men om du till exempel är på gång att köpa en ny bostad kan det här vara värt att kolla upp!