Bästa bank och kreditkorten 2017 – så sparar en familj 75.000 SEK på tio år bara genom att byta kort

Sammanfattning: Skaffa ett Mastercard från Shell eller Preem. Korten ger dig 1% rabatt på (nästan) allt du köper. Komplettera med ett kort från Santander om du gör köp utomlands och tar ut pengar i utländsk valuta. Ett kort från Ikanobanken ger 3% rabatt på restauranger och kan vara värt för den som ofta äter lunch ute.

Det finns hyffsat stora pengar att spara på att ha en bra strategi för sina bankkort. Så här har jag satt upp mina:

preem mastercardEtt Preem Mastercard som jag och min sambo (vi har var varsitt kort kopplat till vårt gemensamma konto) använder för gemensamma inköp – vilket är majoriteten av mina utlägg. Kortet är utan årsavgift och ger 1% rabatt på allt man köper utom bränsle (där är en annan rabatt) och heller inte på inköp hos Preems konkurrenter. Kontot ger f.n. en ränta på 1.75% på upp till 15000. Angående den här sparräntan är det dock bra att veta att inköp på kortet dras först av insatta pengar innan det läggs på den fria kreditperioden. Så för att få ut max ränta måste man lägga in först 15000 sedan per månad plussa på med lika mycket som man kommer att spendera – annars kommer varje inköp minska de 15000 som är räntebärande. På så vis blir räntan i praktiken lägre. En person som gör av med 10000 i månaden kommer med den strategin att ha mellan 15000 och 25000 på kontot under en månad plus eventuell marginal, men bara få ränta för 15000. Med en marginal på 2000 SEK i månaden blir då den verkliga räntan ca 1,25% på Preem och 1,43% på Shell.

Santander Mitt kortEtt Santander Mitt Kort som används för all köp i utlandet, uttag av utländska kontanter och för min månatliga donation till GiveWell. Santander har inget valutapåslag för handel i utlandet och heller ingen avgift eller valutapåslag för att ta ut kontanter. MEN OBS det finns en lurighet (som dock går att komma runt): Santander tar ränta på uttag i utländsk valuta, vilken löper tills du betalar skulden. Lösningen är att göra en insättning till kontot direkt efter att man gjort uttaget. Eftersom de räntebärande beloppen prioriteras över räntefria beloppen behöver man bara sätta in en summa i sek som motsvarar uttaget i utländsk valuta.

Korten har lite olika försäkringsvillkor som kan vara värt att jämföra. En sak som sparar pengar åt mig är Santanderkortets hyrbilsförsäkring som täcker självrisk upp till 10 000 SEK när jag hyr bil i utlandet. Att reducera en självrisk på ca 13500 SEK i Norge kostar till exempel ca 150 SEK per dygn. Med försäkringen sänks alltså självrisken i praktiken till 3500 SEK.

Planerade förbättringar

1) Skaffa ett kort med cashback även för mina egna (dvs inte gemensamma utlägg). I dagsläget använder jag ett kort som ingår i ett paket från Skandiabanken.

2) Två skillnader mellan Preem och Shell: Shell har en lite högre sparränta medan Preem har en lägre valutaväxlingsavgift. Eftersom jag numer har Santander-kortet skulle jag idag valt Shell för den högre sparräntan.

2) Skaffa ett Ikano-kort som ger 3% rabatt på restauranger eftersom jag oftast äter lunch ute och vi gillar att gå på restaurang. I dagsläget avvaktar jag dock eftersom Ikano saknar möjlighet till autogiro och e-faktura för det här kortet. Vinsten äts upp av admin.

Så mycket kan man spara, ett exempel

En familj som med kortbetalda utgifter på 20000 per månad och som byter från två kort som kostar 20 kr per månad och kort (t.ex. Skandiabankens kreditkort) till ett kort utan avgifter och 1% cashback sparar 480 + 2400 = 2880 SEK per år.

En familj som gör två valutaväxlingar per år och lägger 10000 sek per år på utländska inköp och kontant reskassa sparar ytterligare 35 x 2 + 165 = 235 SEK, med Santander-kortet.

En familj där två vuxna äter lunch ute för i genomsnitt 90 SEK per dag sparar 1210 SEK ytterligare med Ikano-kortet

Totalt sparar familjen i exemplet 2880 + 235 + 1210 = 4325 SEK per år eller 43250 per tio år. Investeras de sparade pengarna i aktier blir det drygt 92000 SEK (eller 75000 SEK i nuvarande penningvärde) mer på kontot efter tio år (*så gjorde vi beräkningen).

Övrigt

Om du tankar mer än 1000 liter per år så kan Statoil och OKQ8 funka också med liknande villkor som Shell och Preem.

Generellt sett undviker jag kort med förmåner i poäng osv – det är för krångligt att hålla reda på och det är svårt att beräkna värdet på grund av snåriga regler etc.

Vilka är dina bästa tips när det kommer till bankkort? Har jag missat något?

VARNING
Att använda kreditkort på det här sättet förutsätter att man alltid betalar korträkningen i tid och ALDRIG utnyttjar mer än den fria krediten. Därför ingår inte de olika kortens krediträntor i kalkylen. Den som inte kan hantera ett kreditkort 100%-igt enligt denna princip bör du hålla sig borta.

*Beräkningen gjordes med sparkalkylator deluxe med en värdeutveckling på 12% (genomsnitt Stockholmsbörsen), en direktavkastning på 3% samt en månadsinsättning på 360 SEK (=4325 / 12). Statslåneränta = 2%, Inflation = 2%. Courtage = 0,25%.