Bästa Bank och Kreditkorten 2018 – så sparar en familj 3500 SEK per år på att byta kort.

Sammanfattning:
Om ni är två: Skaffa ett re:member more- kort plus extrakort. Kortet ger 1% rabatt på allt du köper – som pengar tillbaka. Du tjänar på det om du handlar för mer än 2458 :- per månad. För en person är Everyday Card ett bra alternativ till re:member more.

Behåll ditt Santander Mitt kort – om du redan har ett. Annars, och om du handlar mycket i utländsk valuta, så är det idé att skaffa ett Santander Mitt Kort+.

Komplettera eventuellt med kort från Shell och Preem för ditt buffertsparande.

Inför 2018 sker det en del försämringar i villkoren för de kort som var bäst under 2017. Preem och Shell sänker sina rabatter från 1% till 0,5%. Santander ”uppgraderar” sitt kort med en årsavgift och en avgift för uttag i automat utomlands. Den som redan har ett Santander Mitt Kort (som jag rekommenderade för 2017) behåller dock de förmånliga villkoren. Tyvärr finns det i övrigt inga likvärdiga alternativ för 2018 – men de här verkar vara den bästa lösningen:

Ett Re:member more kort till mig med ett extrakort till min sambo. Kortet ger en rabatt på allt som inhandlas på 1% men har en årsavgift på 295 SEK. Det är dock gratis första året så eventuellt går det att förhandla ner inför år två. Ett extrakort kostar ingenting. Med en månadsutgift på kortet på 18000:- ger det netto 1865 :- tillbaka varje år.

Om du inte behöver något extrakort så är Everyday Card ett bättre alternativ då de ger samma bonus men årsavgiften bara är 195 :-. Everyday Card erbjuder dock inga extrakort. Första årsavgiften är gratis. En förutsättning för att få full bonus är att du handlar för mer än 20 000 :- per halvår med kortet.

Ett Shell-kort var till mig och min sambo för personliga utgifter (dvs de utgifter vi inte delar på) och buffertsparande. Shellkortet ger fortfarande 0,5% i cashback. Det ger också 2% ränta på insatta pengar upp till 15000:-. Eftersom vi har så små personliga utgifter är det här ett bättre alternativ än Everyday Card även om det kortet ger en högre cashback – bara om man drar mer än 8250 i genomsnitt per månad tjänar man på ett Everyday Card (sparräntan hos Shell medräknad). Den som bara har ett Everyday Card använder givetvis det för alla utgifter och kan då välja till ett Shellkort endast för en buffert om 15000 sek som då ger 2% i ränta per år

Om du har ett Santander Mitt Kort – behåll det. Det har ju inga avgifter så det finns ingen anledning till att göra sig av med det. Det är avgiftsfritt, utan valutapåslag och utan avgift för uttag i bankomat utomlands. Dock dras ränta på pengar som du tar ut i automat OM DU INTE sätter in pengar på kortet först. Med det ”tricket” blir kortet i princip helt gratis att använda för alla köp utomlands och köp på nätet i andra valutor än SEK.

För den som inte har det kortet sedan innan kan det vara vits att skaffa det nya Santander Mitt Kort+ om man handlar för mer än 11150 SEK per år i utomlands eller på nätet i valuta som inte är SEK (brytpunkten är uträknad som en jämförelse med valutaväxlingspåslaget på Shell-kortet). Mitt Kort + har en årsavgift på 195 från år 2 (så den kanske kan förhandlas bort) och numera även en uttagsavgift vid kontantuttag utomlands på 3%, minst 35 SEK.

 

Fakta: Så mycket kan du spara jämfört med vanliga bankkort –få 3500 SEK mer på kontot varje år.
En familj med två vuxna med varsitt betalkort och varsitt kreditkort som har kortutgifter på 25000 SEK i månaden har en kortutgift hos Skandiabanken på 960 SEK / år. Om de handlar för 12000:- per år i utländsk valuta betalar de en valutaväxlingsavgift till banken på 198 SEK.

Med förslagen ovan minskar kortavgiften med 490 SEK förutom första året då ytterligare 490 SEK sparas. Valutaväxlingsavgiften minskar till 0 SEK per år.

Därutöver får de 3000 SEK per år i rabatt.

Sammantagen besparing: 3490 SEK per år. På tio år och ett antagande om att pengarna investeras i en gratis indexfond, och med Stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning på 12,69% ger detta ca 62000 SEK mer på kontot. Utan avkastning ger den en tioårsbesparing på 34900 SEK.